Alla sparar spår

Det är inte mycket av det vi gör som går obemärkt förbi. Vi skapar spår som andra sparar. Det är inte bara när vi går som vi lämnar spår, vi skapar digitala stigar när vi använder telefoner och karttjänster.

Träningsappen som coachar på löprundan phones-320x424eller håller koll på snabbaste tiden mellan dagislämning och jobb är för många ett viktigt verktyg och motivationskälla.

Navigering till adresser i gyttriga småhusområden är enklare med nätbaserade navigationstjänster.

Att ta fram en karta på telefonen är för många en självklarhet som underlättar orientering och visar vad som finns i omgivningen, det kan vara allt från närmsta café eller stigen ner till vattnet.

Att geotagga foton och ladda upp på sociala medier är en självklarhet eftersom det hjälper oss att hålla ordning och kommunicera vad vi gör och var.  Att få förslag på vad platser i närheten kan tänkas heta underlättar skrivandet av klatschiga bylines.

 

Träningsappen och Navigeringstjänsten sparar spåren på ett uppenbart sätt. Informationen som de samlar in kan användas för analys av trafikflöden på olika sätt och ger information om träningsvanor och livsstilar. Information som kan säljas av den som utvecklat appen till organisationer som är intresserade av människors rörelser. De geotaggade bilderna är ett underlag som kan analyseras med avseende på både innehåll och läge.

Men även den som förser navigeringsappen med karttjänster sparar spår. Varje gång kartan uppdateras och centreras görs det ett anrop med en koordinat, varje sökning med en karta på internet ger information om att platsen är av intresse för någon.  Information som skapar kartor, används för uppdatering av vägnät och ger information om ekonomisk aktivitet.

Image 2016-04-07 at 21.52

Ett exempel på hur den insamlade informationen kan användas kommer från  Mapbox som bland annat använder information för att styra sina köp av satellitbilder och beskriver det i sin blogg.

 

Kommentera