El Chapo -en tunnel sedd från ovan

Det var när Erik de la Reguera skrev om el Chapos flykt i DN den 16:e juli i år som jag insåg att tunnelmynningen borde synas på satellit. Tre miljoner kilo jord motsvarande 200 lastbilar trollar man inte bort.

Fängelset som el Chapo ”kortisen” rymde från ligger i Santa Juana utanför Toluca.

Mer precist på följande koordinater:

19°25’13,51″N och 99°44’54,52″V

Tunneln beskrevs som en dryg kilometer lång vilket minskade sökradien avsevärt, efter en närmare titt på Google Earth begränsades sökning ytterligare av att det ligger både en damm och bebyggda områden i fängelsets omgivning. Med Googles verktyg för historiska bilder går det att konstatera att det den 9 juni och 26 februari 2015 finns ett hus med en stor gårdsplan 1,4 kilometer sydväst om fängelset på en plats där det var åker  den 16 februari 2014, misstänkt eller hur.

prison prison2

Formen på huset stämmer överens med bilderna i bland annat

http://edition.cnn.com/videos/world/2015/07/15/new-video-el-chapo-escape-tunnel-valencia-dnt-erin.cnn/video/playlists/joaquin-el-chapo-guzmans-second-prison-escape/

och har också identifierats av the Daily Mail i en artikel med till delar samma innehåll som den här bloggposten, vilket jag inte visste när jag började skriva.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3160672/Satellite-images-reveal-extent-Mexican-drugs-kingpin-El-Chapo-s-astonishing-escape-prison-mile-long-tunnel-year-making.html

På bilderna nedan ser man tydligt husen vid själva tunnelmynningen,åkern som låg där innan men även att det flyttats en väg mellan februari och juni 2015 och att aktiviteten har varit intensiv.

tunnelmynningTunnelmynning2tunnelmynning3

Hur länge höll då detta på och när byggdes tunnelmynningen? Det intresserade mig. Google Earth och artikeln i the Daily Mail ger inget svar, men om man går till Googles Earth Engine och laddar upp 8 dagars kompositen av Landsat 8 och tittar på de röda och till infraröda banden, gärna i kombination 5,6,4:) så kommer är den första molnfriabilden utan byggnad från 12 till 20 juli 2014 medan bilden efter har en tydlig signal som tyder på att vegetationen tagits bort. Tecken på att det stora upplaget används är tydliga först i december 2014. Bygget pågick alltså i nästan ett år och tunnelgrävning i över ett halvår.

ls8 ls82 ls83

Hela förloppet är möjligt att följa med satellitbilder, det hade nästan gått i realtid även om det med Landsat 8 bara går att tolka om man vet vad signalen beror på.

 

Tobias Edman

Kommentera